Gavstriks historie

1992:   Ideen til et blad og en forening fødes af Vivian Høxbro og Lita Rosing-Schow.

1993:   Der arbejdes på konceptet og ved et uldseminar i Glamsbjerg indhentes et navnekartotek af interesserede strikkere.

1994:   Der udkommer fire blade med Vivians mand, Jubbe Netterstrøm som cheflayouter og forsidetegning af Kirsten Toftegaard

1995:   Medlemstallet ligger på omkring 150. Foreningens første årsmøde og generalforsamling holdes i Håndarbejdets Fremmes lokaler i København. Hanne Pjedsted holder foredraget: Hvorfor strikker vi?

1996:   Trine Østergård laver bladets bagsider, strik i forunderlige materialer, hendes mand tegner morsomme striktegninger til bladet. Årsmødet bliver holdt hos Kirsten Jensen i Valby.

1997:   Det første større årsmøde holdes i foråret på Samsø over en weekend på Nordby kro med workshops og foredrag m.m. Medlemstallet stiger støt.

1998:   Det første nummer i dette år udkommer med professionel layouter og vi går fra genbrugspapir over til glittet. Kirja Kongsbak  overtager formandskabet efter Vivian Høxbro. Generalforsamling og årsmøde i april på Det Maritime Center, Nordborgpå Als. Sommerkursus på Skals Håndarbejdshøjskole i juni, en uge i samarbejde med skolen. Idéen til foreningens symposiet fødes.

1999:   Museumstur til Amagermuseet, hvor vi så på de fine sorte strikkede amagertrøjer. Årsmøde og generalforsamling i Næstved med 37 deltagere. Bladet får firefarvetryk på for- og bagside og disses indersider. I forbindelse med Gavstriks årsmøde i Næstved , ser vi udstilling af sjaler på Kählers Keramikfabrik.

2000:   Årsmøde og generalforsamling i april på Grindsted Husholdningsskole. Der har været fire Gasvstrikmedlemmer til Internationalt Strikkesymposium i Letland. Det første Nordiske Strikkesymposium i Gavstrikregi bliver holdt på Skals Håndarbejdshøjskole. Stor succes!

2001:   Årsmøde og generalforsamling i april på Brogården i Strib. Nordiske Strikkedage holdes på Agder Folkehøgskole, Søgne i Sydnorge. Tale Christiansen og Annemor Sundby er værter. 1.november markerer Gavstrik Håndarbejdets Dag med et lysbilledforedrag af strikkunstneren Lotte Kjær. Det foregår på Gladsaxe Bibliotek, samtidig med Gavstriks udstilling, Gavstrikhænder.

2002:   Næstved Vandrehjem dannede for anden gang rammen om Gavstriks årsmøde. Nordiskt Sticksymposium, den tredje af slagsen med Gavstrik som medarrangør, var henlagt til Folkhögskolan i Härnösand i Nordsverige. Ulrika Bos Kerttu arrangerer. Både japanere, amerikanere, islændinge, estere og  andre skandinaver er begyndt at at komme til symposierne.

2003:   Årsmødet bliver holdt i Haderslev. Uschi Jensen bliver vinder af årets Gavstriktaske. Symposiet bliver holdt i Vasa i Finland med Anna-Maja ved roret og Korsnäströjen bliver allemandseje.

2004:   Kerteminde Husflidshøjskole bliver rammen om årsmøde og generalforsamling. Det andet symposium bliver holdt på Skals, med Do-Re-Do udstilling. To svenske piger forstår at Slagte en Trøje. Vivian Høxbro fortæller om sin første strikkerejse til Amerika. Strikkecaféer er begyndt at poppe op i alle byer og bliver et hit.

2005:   På årsmødet i Nykøbing F. bliver vi præsenteret for museets fine samling af nattrøjer. Symposiet i Estland med 100 deltagere fra mange lande foregår rundt i Estland. Væveren Anu Raud og hendes kompagnon Anu Kotli inviterer. Temaet er de flotte strikkede handsker, som landet er specialist i. Især bliver turen til øen Kihnu en oplevelse i gammel estisk levemåde. Årets første Gavstrikker bliver udnævnt : Anu Kotli , medarrangør i Estland og formidler af gamle estiske mønstre vha strikkede hånddukker.

2006:   Årsmødet bliver arrangeret på Silkeborg Vandrehjem med tur til Tekstilforum i Herning. Katrine Wohllebe bliver formand. Tema for årsmødet er Farver. Årets Gavstrikker bliver Birgit Kjärulf, strik af figurer til undervisningsmateriale, historie og sagn.  Nordisk Strikkesymposium bliver holdt i Hella på Island, hvor alle får et forhold til Lopi-garnet og Islands formidable natur. Palina Sigurbergsdottir, Sigrun Sigurgestsdottir og Magret står for arrangementet og deltagerne møder verdens første kvindelige præsident, Vigdis Finburgadottir. Gavstrik er repræsenteret på Fanøs første Strikkefestival.

2007:   Bladet udkommer helt i farver! Årsmødet holdes i Sønderborg, hvor deltagerne bl.a. besøger museet og får set nogle strikke-skatte derfra. Udstilling og konkurrence: et personligt stolebetræk Årets Gavstrikker bliver Christel Seyfarth, som arrangerer strikkefestivalerne på Fanø. Symposiet holdes i Juensuu i Finland med den dynamiske Petra Kärnä som arrangør. Den anden Fanø Strikkefestival afholdes, og vi er med.

2008:   Årsmødet holdes på kursuscentret Skt. Helene i Tisvilde. Gavstriksmykket med pindemåler bliver præsenteret, og et nyt Gavstriktæppe ser sin begyndelse – med blomster!. Og konkurrencen drejer sig om huer.Årets Gavstrikker bliver Bente Rønbjerg, som har lavet strikkebog med modeller til store piger/kvinder, og Vivian og Kirja bliver udnævnt til Æresgavstrikkere. Nordisk Strikkesymposium holdes i Norge på Rødde Folkehøgskole ved Trondheim. Inge Nielsen, Sidsel Skjelfjord og Magnhild Talleraas trækker læsset. Sidsel og Annichen fortæller om deres mor, Annichen Sibbern Bøhn, som lavede Norges første strikkebøger. Deltagerne møder nogle af Norges nye strikdesignere, og er på en dejlig udflugt til strikkemuseet i Selbu.. Vejret er dejligt, og der strikkes på livet løs! Gavstrik repræsenteres på ”Bogdagen” i København.

2009:   Generalforsamling og årsmøde finder sted på vandrehjemmet i Risskov ved Århus. Lone Fournaise bliver ny formand. Maden er dejlig, deltagertallet og humøret højt. Der arrangeres udflugt til strikkeudstilling med Britt Marie Christofferson på Silkeborg Museum. Årets gavstrikker bliver Agnete Rasmussen, som er medarrangør på mange strikkeoplevelser omkring Århus. Konkurrencen hedder ”strikketøj, der bringer strikningen videre til næste generation”. Symposiets 10-års jubilæum holdes i Japan i Tokyo og Kiyosato. Akiyo Murono (som hvert år har været med på symposierne) arrangerer sammen med Mariko Nonaka. 60 gavstrikkere mødes med 40 japanske strikkere, og kvinder fra hele verden er samlet! Turen afsluttes med en udflugt til Kyoto. Gavstrik er igen repræsenteret på Fanø Strikkefestival.

2010:   Svendborg Vandrehjem er en flot ramme om årsmødet, hvor Frantz Howitz bliver valgt til Årets Gavstrikker pga. hans flotte formidling af mange strikkeudsendelser på DK4. Han kvitterer med oplæsning af H.C.Andersen! Vi kommer på et interessant besøg på Fattiggården, og konkurrencen er strik i et givet mønster, en succes som har mange deltagere. Ulrika Bos Kerttu har igen arrangeret Nordisk Strikkesymposium i Härnösand i Sverige sammen med Eva Carlborg. Årets tema hedder Folkekunst og Farve.

2011:   Korsør er stedet for Årsmøde og Generalforsamling under temaet Wellnes. Her bliver strikket på pinde nr 50 i skøn forening. Hjemmesiden får ny redaktør, Merete Gotthardt, og bliver fornyet og udvidet. Årets Gavstrikker er Irene Birk, som fra sin hjemmeside hjælper med mange strikketeknikker. Nordisk Strikkesymposium går til Færøerne hvor Kirja Kongsbak og Arni Brattaberg, ejer af garnfirmaet Sirri, har arrangeret. Færøerne viser sig fra sin bedste side, og natur og kultur går op i en højere enhed. Fra får til uld til garn. Fanø Strikkefestival er et must for mange Gavstrikkere, og bestyrelsen arrangerer igen en stand i den gamle skole.

2012:  Årsmøde og generalforsamling holdes på Rydhave Slots Ungdomsskole , hvor arrangørerne har sørget for et flot program og pyntet med strik ved alle døre; og skolens lærere og elever er meget behjælpelige med det praktiske. Årets Gavstrikker bliver Annemor Sundby, som i mange år har været med til symposier og årsmøder som foredragsholder, instruktør og som alm. medlem, og som nu er kommet på finansloven i Norge pga. af sit store engagement omkring norsk strikkehistorie og –kultur. I juni mødes Gavstrikkere med en gruppe fra den svenske søsterforening Sticka i Spinnerihallerne i Vejle. Det bliver en hyggelig aften med samvær og fælles inspiration. Island er for anden gang værtsland for Nordisk Strikkesymposium. Denne gang arrangerer Ásdis Birgisdóttir, Lopi og band, med temaet ”Islandsk  strik – traditionelt og moderne ” i Borganes. I oktober er Gavstrik vært ved et foredrag om og rundvisning af ”Det strikkede koralrev fra Föhr” og strikkecafé på Tønder Museum. I november kom Gavstrik på Facebook!

2013: 120 glade strikkere tager til Næsgaard Efterskole på Falster til årets møde og generalforsamling. Tidligere journalist ved Ekstrabladet, Pedro, underholder i forbindelse med festmiddagen om sit liv med strik. Det lokale initiativ belønnes, da ’Årets Gavstrikker’ gives til to strikkegrupper, nemlig Jette, Hanne, Nana, Cecilie, Lone og Bente fra ’Grib Garnet’, som arrangerede strikkefestivalen i Silkeborg, og stifterne af ’Ramløse Husflid’ Merete Nielsen og Marianne Hertz. Igen i år mødes Gavstrikkere med strikkegruppen fra det svenske Sticka. Det foregår i Vejle, hvor vi hygger os sammen, spiser, strikker, laver små workshops og snakker!  Vi arrangerer Nordisk Strikkesymposium i Rødding sammen med Rødding Højskole. Under overskriften ’Nye muligheder med strikkepindene’ eksperimenteres med strik og andre tekstile tiltag. Gavstriks bestyrelse har en stand, hvor foreningen præsenteres, både til Tekstile Højskoledage i august og til Fanø Strikkefestival i september.

2014: Den Rytmiske Efterskole i Båring er rammen omkring årets møde, hvor bl.a. Bodil Moestrup fortæller og viser sin store samling af gamle strikkeredskaber. Som Årets Gavstrikker bliver vores dygtige webmaster Merete Gotthardt valgt. Medlemmer af Gavstrik bidrager med strikkerier ved arrangementet Knitting Peace på Østre Gasværk i maj. Bestyrelsen repræsenter hen over året foreningen med en stand til Fiberfest i Ry,ved strikketræf i Midt/Vest Røde Kors, til Fjordens Dag v. Nissum Fjord, til et nyt tiltag på Bornholm, nemlig ”Strik Bornholm” og selvfølgelig til Nordisk Strikkesymposium, som i år bliver holdt i Värå, Finland, med bl.a. Korsnästrøjen som emne.

2015: Årsmødet bliver holdt i Tønder. Sang og musik er - foruden selvfølgelig strik - en dejlig del af årsmødet. Årets Gavstrikker bliver Alice Brakchi for sit store arrangement med foredrag og møder omkring strikningens kulturhistorie på biblioteket i Solrød mm og på Sagnlandet Lejre. Initiativpuljen bliver søgt, og der holdes en fin udstilling på Give Egnens Museum med titlen 'Fra nødvendighed til overflod - gammelt strik på nye pinde', hvor gammelt strik bliver til inspiration for nutidig strik. Også en rigtig fin strikke- og  naturtur arrangeres til Sejerø i en weekend i maj. Sejerøtrøjen er overskriften for workshop, udstilling og foredrag mm. Gavstriks bestyrelse deltager med en stand i Saltum Uldfestival. Nordisk Strikkesymposium bliver holdt i Setesdal, Norge i Byglandsfjorden, hvor Annemor Sundbø er initiativtager; Tradition og Trøjer er emnet med mange ekspertinstruktører inden for de forskellige mønstre og trøjer. Dejlige udflugter til Norsk Husflid, museer og besøg af bl.a. Arne og Carlos er på programmet. I efteråret har vi en stand på Københavns Strikkefestival, og vi er igen med på Tekstile bog- og blogdage. 

2016: Dette årsmøde blev holdt på Danhostel i Helsingør, hvor stemningen og betjeningen var gode. Anne Ørskov blev Årets Gavstrikker, valgt for at være initiativtager til et strikket blomsterbed på Stændertorvet i Roskilde. Hun blev også valgt til Gavstriks bestyrelse i stedet for Birthe Kaiser, som ikke genopstillede. Gavstrik deltog - som noget nyt - i Saltum Uldfestival, og vi var glade over så stor en festival på frivillighedens basis. Kiruna var målet langt mod nord i Sverige til Nordisk Strikkefestival og samekulturens traditioner var udgangspunkt for både foredrag, workshops og udflugter - til stor glæde for os alle. Og endelig havde vi igen en stand på Fanø Strikkefestival efter flere års pause. Gavstrik mistede sin mangeårige medlemsregistrator Ellen Saabye Jørgensen ved et pludselig dødsfald. Jobbet varetages fremover af nyvalgte Karen Rønne, ligesom Pia Lyngsie er indtrådt i bestyrelsen, da Anne Ørskov trak sig. Lone Fournaise har overladt posten som formand til Kirja Kongsbak og er nu annonceredaktør.

2017: For første gang blev årsmøde/generalforsamling holdt i Nordjylland, nemlig i Sæby. Af samme grund var bl.a. Marianne Isager inviteret til at fortælle om sit liv med strik. Årets Gavstrikker blev Margit Bertelsen, valgt for sit store arbejde med strikkecaféer og strikkeundervisning af børn i Sønderjylland. Margit kvitterede med en historie om et “hørfund”. Forårsdeltagelse på Saltum Uldfestival og efterårsdeltagelse på Fanø. Her var vi begejstrede over at se strikkekunstværket Kuldsejlinger, som Gavstrik havde leveret en mængde UFOer til. Nordisk Strikkesymposium gik til Skálavik, Sandoy, Færøerne. En spændende uge med færøsk strik og natur. Bl.a. udflugt længst mod nord til Sælkvinden i vandkanten og også rundt på Sandoy med bl. a. træf ved den strikkede klippe. I efteråret var Gavstrik/Kirja arrangør af en rejse til Japan.

2018: Et vellykket årsmøde blev holdt i Odense arrangeret af Merete Syrik, som oven i købet havde forfattet en sang til årsmødet. Årets Gavstrikker blev Kirsten Futtrup for sit initiativ
til og medarrangør af ”Sydslesvigsk Strikkefestival” i Flensborg. Årets veltilrettelagte strikkesymposium blev holdt i Viljandi i Estland. Arrangeret af et helt hold med Kristi Jõestes i spidsen. Spændende indlæg om traditionelle vanter og handsker, hvide tynde Hapsalu sjaler og for første gang, russisk ornament strik. Som noget særligt morsomt var der OL i strik eller ”Gå og strik stafet”. Gavstrik har også i år for første gang deltaget i Strikkecamp Storebælt og på Fanø Stikkefestival.

2019:2019 er Gavstriks 25 års jubilæumsår. Årsmødet blev holdt på Brandbjerg højskole med ”Strik og kunst med Kant” som tema. Maj Mortensen og Birgit Petersen blev  de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer. Årets Gavstrikker blev Lise Warburg for sin store og grundige udforskning af strikningens historie, der resulterende i bogen ”Den strikkende Madonna”.

I maj og juni måned blev der holdt lokale jubilæer 7 steder rundt om i landet:

  1. Turen går til Hven, færgen til Hven.

  2. Turen går til Karrebæksminde, rundfart med ”Friheden”.

  3. Turen går til Vestjylland, strikketog Vemb -  Thyborøn – Vemb.

  4. Turen går til Sønderborg, foredrag i Café Alsion, Alsion 2 Sønderborg.

  5. Turen går til Sagnlandet Lejre, Sagnlandet Lejre.

  6. Turen går til Limfjorden,

  7. strikkekrydstogtgår til Østjylland, tekstil bogdag, Risskov bibliotek.

Der var i gennemsnit 30 deltagere. Alle deltagere havde en god og hyggelig dag. Arrangørerne fik mange tilbagemeldinger med ros for at have taget initiativet til disse lokale jubilæer. I anledning af jubilæet blev Nordisk Strikkesymposium afholdt i Danmark også på Brandbjerg Højskole. Gavstrik var desuden repræsenteret på Fanø strikkefestival og på nogle mindre festivaler. To af Gavstriks hollandske medlemmer; Hadewyuch van der Werf og Marja van Hout, arrangerede en spændende og interessant strikketur til Holland med deltagelse af 28 Gavstrik medlemmer

2020: Årsmødet med generalforsamling blev holdt i Sønderborg d.6-8. marts lige før Corona pandemien lukkede landet ned. På generalforsamlingen holdt Agnete en tale for Kirja i anledning af Kirja´s 80-års fødselsdag. Foreningen udgav et festskrift i samme anledning. Mange af medlemmerne tog udfordringen op og sendte et billede af deres ”coronastrik” ind til hjemmesiden og Facebook.Det planlagte Symposium med temaet ”Stickning från nöd til lyst” i Bohuslän i Sverige blev udskudt til 2021. Alle andre arrangementer blev først udskudt og siden aflyst, alt sammen på grund af coronaen. På trods af coronaen er bladet udkommet hele året.

2021: Landet er stadig ramt af corona og Årsmødet som er planlagt til d.5-7. marts må udskydes til senere. Årsmødet holdes i Haslev d.27-29. august. Det planlagte Symposium i Bohuslän må endnu engang aflyses, da Sverige er endnu hårdere ramt af corona. I løbet af året oprettes der lokalgrupper af Gavstrik først i Århus og siden i Nordsjælland. Det er de lokale medlemmer som planlægger hvader skal ske på møderne. Nogle udenlandske medlemmer af Gavstrik opretter zoom møder, hvor de mødes og snakker strik. På trods af coronaen er medlemstallet steget støt gennem året.

2022: Gavstriks årsmøde foregik på Brandbjerg Højskole, hvor Anne Kirketerp blev udnævnt til Årets Gavstrikker for sin forskning i og dokumentation af alle de sundhedsfremmende virkninger af strik. Prisen blev overrakt via en online forbindelse, da Anne desværre ikke selv kunne være til stede på grund af arbejde på Sjælland. Endelig lykkedes det at gennemføre Nordisk Strikkesymposium i Sverige, efter flere års udsættelse grundet Corona. Gavstrik deltog i Saltum Uldfestival i maj, Fiberfolk i Roskilde i august og den nye festival ”Masker i Marsken” i Højer i slutningen af oktober. I december lavede vi en adventskalender på Gavstriks hjemmeside, med fire gratis opskrifter, en til hver søndag, som blev godt modtaget.

Webmaster Helle Larson
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk