Årets gavstrikker
Alice Brakchi, Årets Gavstrikker 2015

Anne Kirketerp blev Årets Gavstrikker i 2022

ÅRETS
GAVSTRIKKER 2022

De seneste par år har vi ikke udnævnt årets Gavstrikker, ikke mindst på grund af al den usikkerhed og forvirring om både i forhold til risikoen for smitte med corona og i forhold til, om vi ville kunne afholde årsmødet. 
Men nu kører vi.
Vi er glade for at det kunne lykkes at få forbindelse til Sorø, (og tak for hjælpen til din søn Peter), hvor du, Anne Kirketerp befinder dig i aften, på grund af dit arbejde kunne du ikke være her sammen med os.
I din bog” CraftPsykologi. Sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk” og gennem dine mange foredrag og kurser, alt sammen på baggrund af din forskning, har du beskrevet, forklaret og dokumenteret mange af de positive effekter, både fysisk og psykisk der er ved at lave håndarbejde, så der nu ligger videnskabelig dokumentation af, at glæden ved at skabe noget med sine hænder i disse ”skærmtider” virkelig betyder noget, og kan måles, vejes og dokumenteres.

Mennesker er i verden gennem vores sanser, og vi har jo 5-6 stykker, at dufte, smage, at høre og se og at føle – mange af de sanser bruger vi, når vi strikker, jeg dufter til mit garn, smager dog ikke på det, jeg nyder synet af farverne og mønstrene, og ”ser” med fingrene og nyder garnets blødhed og struktur.At skabe noget med sine hænder, et fysisk produkt, at falde ind i sig selv og finde ro og mening i det hele og holde hjernen i gang.
Men her i foreningen har vi altid vidst, at strikning er sundt, for andre kan det måske komme som en overraskelse.?
De kreative fag kan nok bruge gode argumenter og dokumentation for deres berettigelse i en verden hvor mere og mere foregår på skærme og flere og flere mennesker mistrives og bliver stressede og fremmedgjorte. Vi har også brug for langsomhed og passion. Så tak for dit arbejde med forskning og formidling af håndarbejdets betydning for mental og fysisk sundhed og livskvalitet.
Til lykke med udnævnelsen, blomsterne får du, når du kommer hjem med Interflora. Hvorefter Gavstriksmykket blev overrakt til Annes søn, Peter.
Vi ser frem til yderligere forskning og viden f.eks. er det interessant at finde ud af hvorfor så mange er vilde med at deltage i fælles projekter, som dem de bl.a. laver på Trapholt med broderi, strik eller patchwork m.m.? Eller velgørenhedsstrik, strikning appellerer til fælles aktiviteter, men måske du kan løfte sløret for dit næste forskningsprojekt?
I et ganske kort svar fortalte Anne om de kommende initiativer, hun er bl.a. udnævnt til ambassadør for Craftværk, som netop skal fremme projekter med stor deltagerinddragelse i tekstile kunstprojekter. Et nyt broderiprojekt på Trapholt er netop på vej og om et års tid begynder et strikkeprojekt.
Et stort dilemma i det moderne velfærdssamfund er det voksende antal mennesker, især unge, som oplever ensomhed. Håndarbejde og deltagelse i fællesprojekter kan være en af løsningerne, det er accepteret at mødes om sit strikketøj og samtidig blive en del af et fællesskab. Fælles strikkeprojekter med lapper til tæpper eller børnetøj til Mødrehjælpen eller andet velgørenhedsstrik danner rammer om fællesskab, hvor man kan dyrke sin hobby og samtidig være fælles om at hjælpe andre.
Forhåbentlig bliver der mulighed for at uddybe de nye projekter i en artikel i Gavstrik senere på året.
Agnete Rasmussen

 

Årets Gavstrikker i de foregående år:

2005     Anu Kotli

2006     Birgit Kjærulff

2007     Christel Seyfarth

2008     Bente Rønberg

2009     Nete Rasmussen

2010     Franz Howitz

2011      Irene Birk

2012      Annemor Sundbø 

2013      Merete Nielsen og Marianne Hertz og desuden 'Grib garnet' ved Jette, Hanne, Nana, Cecilie, Lone og Bente

2014      Merete Gotthardt

2015      Alice Brakchi

2016      Anne Ørskov

2017      Margit Berthelsen

2018      Kirsten Futtrup

2019      Lise Warburg

2020      Ikke valgt

2021      Ikke valgt

2022      Anne Kirketerp

2023      Ikke valgt

Webmaster Helle Larson
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk